TOP 5: Puncte PRO pentru OPPO A72

OPPO A72 este un smartphone mid-range pe care compania chineză îl promovează puternic și în țara noastră. Înainte de recenzia completă revin cu 5 puncte PRO pentru dispozitiv.

1. Design;

Este un smartphone ce impresionează vizual de la primul contact. Spatele a fost îmbrăcat într-o nuanță degrade, de la albastru spre mov. De aici și reflexii cu adevărat interesante. Mă rog, ar cam trebui o husă pentru că modulul camerei principale cu 4 senzori necesită o protecție (iese ceva în relief față de linia generală a părții spate).

Partea din față este protejată cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. La spate am încercat să-mi dau seama dacă avem plastic sau sticlă. Da, este plastic în partea spate, dar nu dă impresia de ieftin. Marea problemă ar fi că adună praful și amprentele destul de rapid.

Camera frontală a fost adusă în colțul din stânga, nu este așa intruzivă față de o poziționare centrală sau într-un notch. Senzorul de amprentă se află în lateral (buton de pornire + cititor de amprentă). Una peste alta, OPPO A72 vizează publicul tânăr, cei ce nu se tem de culorile puternice.

2. Sunet;

A72 dispune de două difuzoare stereo DIRAC. Difuzorul de la bază este mai puternic ca amplitudine față de cel din partea superioară a display-ului. Se aude clar, fără distorsiuni și la maxim. Mi-ar fi plăcut un bass și mai puternic. Are jack de 3.5mm la bază și aici în funcție de căștile folosite punctează și la partea de bass, un sunet plin cu totul redat clar, indiferent de volum. La maxim se transimit ușoare vibrații în carcasă.

Apropo, căștile din pachet sunt de-a dreptul excelente (in-ear, pe jack de 3.5 mm și cu design ce amintește puțin de căștile Apple). Alături de AKG-urile de la Samsung sunt printre cele mai bune căști puse în pachetul unui telefon mobil.

3. Cameră foto și video;

Și aici este un setup mai special, cel puțin din perspectiva unui senzor pe care nu prea-l mai găsiți în altă parte. Mă refer la cel de 2 Megapixeli alb/negru cu f/2.4. Mai au pus un wide de 48 Megapixeli cu f/1.7, ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2 și un 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp. Înregistrează materiale video la rezoluție 4K cu 30 fps, iar camera frontală este de 16 Megapixeli cu f/2.0 și filmează la 1080p cu 30 fps.

Își realizează focusul în mod corect, are zoom digital 5x ce mi s-a părut destul de bun pentru categoria smartphone-urilor de 1000 – 1200 lei. Scoate bine imaginile și când subiectul se află în mișcare.

Fotografii realizate cu OPPO A72;

4. Autonomie bună;

Bateria de 5000 mAh cu încărcare la 18W ajută smartphone-ul să impresioneze în ce privește autonomia. În funcție de scenariile de utilizare poți atinge și 2 zile fără nicio problemă. La utilizare intensivă nu prea ai cum să-l aduci de la 100% în zona roșie pe parcursul unei zile.

5. Ecran bun, soft actualizat și conectivitate;

Ecranul de 6.5 inch este luminos (480 nits, valoarea maximă atinsă conform producătorului). Are protecție din sticlă și o folie aplicată din fabrică. La nivel software rulează Color OS 7.1 dezvoltat pe Android 10.

Pe partea de conectivitate aș spune că stă bine pentru categoria de preț în care a fost poziționat: Wi-Fi ac, dual-band, bluetooth 5.0, NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, cititor de amprentă în lateral, slot pentru cardurile microSD ce suplinesc cei 128 GB preinstalați, USB Type-C de tip 2.0.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.