Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor


Tehnologiile de producție a panourilor LED au avansat atât de mult încât am ajuns să construim televizoare cu destinații diverse, păstrând calitatea vizionării indiferent de condițiile din locul amplasării.

Samsung The Terrace, este destinat, așa cum și denumirea o spune foarte clar, utilizării în aer liber, pentru a te putea bucura de aceeași calitate a imaginii și atunci când te relaxezi pe terasă sau în grădină.

Ca urmare, din punctul meu de vedere, discuțiile despre calitatea și dotările unui astfel de televizor trebuie să urmărească două direcții esențiale. Mai întâi caracteristicile tehnice comune cu ale televizoarelor obișnuite și apoi tehnologiile care permit păstrarea performanțelor și funcționarea în medii umede, cu iluminare ambientală puternică, uneori orientată direct pe display.

Încă de la început vreau să vă spun că eu am testat acest televizor strict la interior, ca urmare calitățile și caracteristicile referitoare la outdoor sunt cele comunicate de producător.

Dincolo de gluma inclusă în descrierea acestui articol, modelul The Terrace pe care l-am testat a avut dimensiuni considerabile. Deoarece a venit cu un suport dedicat, nu l-am putut amplasa pe poziția televizorului nostru, ci undeva separat, unde a încăput.

El poate fi amplasat și cu un suport direct pe perete, dar nici soluția asta nu ni s-a potrivit. Una peste alta, i-am găsit totuși un loc unde să-l putem utiliza aproape zilnic pe timpul testării. Asta nu doar pentru că era net superior modelului nostru de televizor ci pentru că ne-a oferit, timp de două săptămâni o experiență multimedia fantastică.

Cu ajutorul prietenilor de la Samsung, care m-au asistat nu doar cu transportul gigantului, ci și cu montajul lui pe trepied (este nevoie de minim două persoane pentru orice manipulare a lui), am reușit însă să-l plasez și în centrul sistemului nostru audio, măcar pentru poze.

rpt

Este primul televizor QLED pe care îl testez, motiv pentru care aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre această tehnologie.

QLED, prescurtarea de la Quantum LED, se referă la semiconductori cu dimensiuni de ordinul nanometrilor, care emit lumină a cărei culoare variază cu dimensiunea, plecând de la verde pentru cele mai mici ( 1 nm) și roșu pentru cele mai mari ( 3 nm). Dimensiunile foarte mici ale surselor de lumină oferă o construcție mai precisă a imaginii, iar eficiența lor aduce după sine o iluminare mai puternică.

O caracteristică firească adusă de iluminarea precisă și mai puternică este o gamă dinamică ridicată, HDR, care împreună cu tehnologia Direct Full Array, permit afișarea unor tonuri luminoase și întunecate de roșu, mai apropiate de intenția regizorului și a producătorului de film. The Terrace are specificat de producător un nivel HDR 10+.

Pentru că este destinat utilizării în exterior, The Terrace este foarte robust, construit pe baza unui cadru metalic și este sigilat cu membrane tip Goretex, a căror utilizare a permis încadrarea televizorului în clasa de protecție IP 55 împotriva stropilor și a prafului. Inclusiv telecomanda are un grad de protecție ridicat, chiar mai mare decât al televizorului, anume IP 56. Toții conectorii sunt plasați într-o incintă etanșă, care protejează la umiditate și variații de temperatură.

Samsung a inclus în acest model de televizor toate tehnologiile prezente în modelele convenționale ale televizoarelor inteligente. Extrem de versatil, poate fi conectat la internet atât prin wireless dar și prin cablu de internet, pentru utilizatorii care urmăresc o conexiune stabilă și neinfluențată de factorii externi. În testele mele, fiind amplasat în aceeași încăpere cu router-ul, The Terrace a fost conectat prin wireless la un access point Wireless AC, conexiunea obținută fiind suficientă pentru redarea de pe serviciile de streaming a conținutului 4K Ultra HDR, fără nicio întrerupere.

The Terrace este compatibil AirPlay 2 și a redat imediat conținut de pe iPhone și MacBook. Pentru utilizatorii de terminale Android, aplicația Samsung SmartThings împreună cu funcția TapView permit transmiterea de conținut inițiată printr-o singură atingere a telefonului oriunde pe suprafața televizorului. De reținut însă că TapView este rezervată telefoanelor Samsung, cu toate acestea, conectarea obișnuită prin SmartThings fiind facilă și pentru alte telefoane cu Android. Telefonul meu Huawei P30 Pro s-a descurcat foarte bine să livreze către The Terrace conținut video la calitate maximă.

The Terrace deține Bluetooth 4.2, care îi permite conectarea cu alte dispozitive, inclusiv cu sisteme soundbar.

Cutia de conexiuni mai conține 3 conectori HDMI, din care unul cu tehnologie ARC, care permite controlul bilateral al dispozitivelor conectate. În cazul meu, pornirea / oprirea Apple TV (pe care l-am conectat pe acest port) aducea pornirea televizorului și oprirea acestuia când selectam oprirea dispozitivelor conectate.

Mai există ieșire digitală audio, USB și conectorul de rețea RJ 45. Atunci când îl amplasați la exterior, la oarece distanță de router-ul vostru, vă recomand conexiunea de rețea prin cablu. Mai ales pentru a vă bucura de o experiență deosebită 4K HDR.

Am revizionat secvențe din Our Planet și am rămas uimit de fidelitatea cu care se reproduc zonele întunecate precum și cursivitatea imaginilor, atât în secvențe filmate cu încetinitorul cât și în cele rapide, atunci când de exemplu se panoramează peisaje.

Vă spuneam că poate nu am ales cea mai bună amplasare pentru televizor, dar asta mi-a permis să remarc avantajele stratului anti reflex cu care este dotat The Terrace. Și-a făcut treaba foarte bine având o lumina laterală care bătea pe el, poate am remarcat siluetele noastre atunci când treceam prin dreptul lui.

Luminozitatea lui The Terrace este impresionantă. Cei 2000 niti specificați de producător permit o iluminare constantă, care trece și dincolo de stratul antireflex, permițând vizionarea și în condiții de lumină ambientală puternică. Televizorul are un sistem de reglare automată a parametrilor imaginii în funcție de lumina ambientală, un avantaj atunci când condițiile diferă pe parcursul unei vizionări (soare puternic / nori / etc). Interesante sunt și posibilitățile de ajustare expertă ale parametrilor imaginii, spațiului de culoare și inclusiv gamma. Practic poți face o calibrare exactă a imaginii, pentru a obține ceea ce și-a dorit producătorul filmului.

Mi-a plăcut interfața de utilizator, clară, ușor de accesat folosind telecomanda. Samsung a făcut treabă bună cu Tizen, sistemul lor de operare pentru televizoarele smart. Telecomanda care este construită impecabil și întregul sistem răspunde instantaneu la comenzi.

The Terrace oferă acces la principalii asistenți vocali: Google dar și Alexa precum și Bixby, de la Samsung.

Sunetul este incredibil de puternic pentru un televizor atât de subțire. Pentru cei pretențioși, puteți conecta un soundbar compatibil Samsung, completând spectrul audio pentru audiția perfectă.

La acest nivel tehnologic, singurul minus al lui The Terrace ar fi prețul, care pentru noi e puțin cam mare. În același timp este comparabil cu concurenții săi, pe segmentul premium. Pentru cei care însă doresc să beneficieze de un entertainment total outdoor, este o investiție serioasă.

The Terrace se găsește inclusiv la magazinele online specializate, iată un link afiliat care vă duce direct la Emag.

[embedded content]