ASUS VivoBook 13 Slate OLED – review

ASUS a dezvoltat un produs de tip 2-in-1 (laptop și tabletă), cu display OLED și procesor…, Intel Pentium Silver N6000. Se numește ASUS VivoBook 13 Slate OLED și am testat dispozitivul în ultimele săptămâni. Impresiile formate le-am grupat în review-ul de față. 

Mi se pare a fi o alternativă la tabletele premium cu Android și iPadOS. Nu are un chipset care să te impresioneze, dar iese în față cu ecran OLED, suport pentru stylus, aplicațiile disponibile pe Windows, 4 difuzoare puternice, dimensiuni relativ compacte etc. 

Specificații

Design 

În pachet dați de tabletă, husă de protecție cu tastatură integrată și touchpad + altă husă de tip plic, stand magnetic pentru partea spate ce permite orientarea tabletei în mod lanscape sau portrait, stylus ASUS pentru ecranul OLED tactil. 

Tableta are carcasa din metal, în jur de 8 mm în talie și margini generoase (în special în partea superioară și inferioară). Este solidă și finisată așa cum ASUS ne-a obișnuit. Au pus logo-ul Intel Pentium pe spate și alte specificații, dar dacă te deranjează le poți îndepărata. 

În partea superioară se află butonul de pornire (colțul din dreapta). Pe lateral dreapta dați de reglarea volumului și două din cele 4 difuzoare. La bază se află pin-ul magnetic pe care se atașează tastatura din pachet. În lateral stânga se află 2 x USB Type-C, slotul pentru microSD și jack-ul combo de 3.5 mm. 

Este o tabletă pe format mare, iar cu tastatura din pachet se transformă într-un notebook ad-hoc pe 13.3 inci. Prinderea dintre tastatură și tabletă se face ușor și intuitiv. Standul spate este fabricat din metal și se atașează magnetic. Are decupaj pentru camera spate de 13 Megapixeli. Una peste alta, ai parte de un dispozitiv de tip 2-in-1 cu dimensiuni compacte, unul pe care-l strecori lejer în rucsac, geantă etc. 

Ecran și sunet

Unul dintre punctele de atracție majore ale acestui dispozitiv este ecranul. Integrează un display OLED de 13.3 inci cu rezoluție FHD. Și da, de la primul contact vei remarca asta. Impresionează vizual, luminozitatea urcă la peste 500 nits. Am măsurat 629 nits pe alb, luminozitatea reglată la valoarea maximă. 

Culorile sunt afișate superb. Când vei trece de la un display OLED de 13.3 inci spre unul similar cu panel IPS ți se va părea că te întorci în timp. Sunt afișate intens, fără a fi suprasaturate, natural etc. Rata de refresh este clasică, 60Hz (nu urcă la 90Hz cum sunt alte paneluri OLED implementate de ASUS pe dispozitivele sale). 

Mi-a plăcut că display-ul glossy menține cumva sub control reflecțiile spațiului ambiant și poți folosi VivoBook 13 Slate OLED în spații cu lumină (o sală de clasă, într-un birou cu ferestre mari etc). Ai lizibilitatea asupra ceea ce se afișează de la luminozitatea ridicată a panelului ce are și certificări (Pantone, VESA etc). Acoperă 100% din spectrul DCI-P3. ASUS nu a adus aici soluția sa proprietară cu moduri distincte pentru display, așa cum avea ROG Flow Z13 în Armoury Crate.

Pe tableta disponibilă în retail veți găsi soluția MyAsus ce oferă acces la mai multe funcții: Battery Health, AI Noise-Cancelling, ASUS OLED Care, OLED Flick-Free etc. Veți descoperi secțiunea Customization / Audio 7 Visual, iar modurile dedicate ecranului sunt Normal, Vivid, Manual și Eye Care cu reducere a emisiei de lumină albastră.

În pachet se alfă și un stylus ASUS, cu mai multe capete ce-i pot fi atașate (dimensiuni distincte). Îl încarci pe USB Type-C (cablu în pachet). Se conectează prin bluetooth la tabletă. Este impresionant ce poți face cu un stylus de genul, dacă ai talent și o mână sigură. 

Sunetul cade în sarcina a 4 difuzoare. Nu cred că am testat o altă tabletă sau un alt notebook de 13.3 inci cu sunet care să impresioneze mai tare. În primul rând, difuzoarele nu se află la baza sa (așa cum întâlnești la laptopuri, în general) ci au fost aduse pe lateral stânga și dreapta, câte două difuzoare pe fiecare dintre cele două laturi te anunță că pe acolo îți este livrat sunetul. Am măsurat 95.5 dB la aproximativ 10 cm de difuzoare, 89.4 dB la aprox 30 – 40 cm (poziția normală la care folosești produsul). Niciun alt notebook testate nu a atins valorile amintite. Au certificare Dolby Atmos și amplificatoare dedicate, se aude foarte puternic, clar și fără distorsiuni. Ai parte de suficient bass, dar mai ales de înalte și medii redate corect. 

Este de-a dreptul impresionant ce primești pe partea de sunet de la această tabletă. Nu ai nevoie de boxe dedicate. O calitate ridicată este adusă și pe jack-ul combo de 3.5 mmm. Reglarea volumului se face de la o tastă dedicată aflată pe lateral dreapta (tableta în modul landscape). 

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS s-a gândit că ar fi cazul să integreze un procesor din seria Intel Pentium și a ales un model cu 4 nuclee ce rulează la 1.1 GHz și urcă maxim la 3.3 GHz, 8 GB memorie RAM și SSD de 256 GB pe PCIe 3.0. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Era o vreme când Intel Pentium era asimilat cu performanțe, dar asta în urmă cu peste 20 de ani. Între timp, Intel Pentium este găsit pe dispozitive cu preț de până în 2000 lei, pe laptopurile ieftine. Faza este că designul, display-ul și sunetul sunt mai degrabă de tabletă din segmentul premium. Aici au ales să facă o concesie. 

Intel Pentium Silver 6000 a fost lansat în primul trimestru din 2021, dezvoltat într-un proces de litografiere pe 10nm, TDP de 6W. Vine la pachet cu placa grafică integrată Intel UHD Graphics  ce rulează la 350 MHz și urcă la un maxim de 850 MHz. 

Modelul sosit la test era în echiparea de top. ASUS aduce VivoBook 13 Slate OLED și cu 4 GB RAM și stocare eMMC de 128 GB…

Până la urmă este o tabletă axată pe entertainment și Office. O cumperi spre a face browsing, spre a intra pe Netflix și YouTube, spre a lucra documente în format Office, editare foto la nivel de bază. Pentru asta este suficient și Intel Pentium Silver 6000. Repet, suficient. 

A trebuit să dezinstalez suita McAffee pentru că 13 Slate OLED funcționa în reluare. După ce am dezinstalat software-ul McAffee a devenit funcțională. A primit între timp și un update de BIOS ce a îmbunătățit lucrurile în mod simțitor și acum funcționează decent, fără lag în preluarea comenzilor. Performanțe mari nu pot fi atinse și pentru că discutăm de o tabletă / notebook fără fante de aerisire. Totuși, nu am remarcat să se încălzească în mod excesiv, în sarcinile uzuale. 

În afară de McAffee nu am găsit alte soluții software preinstalate de către ASUS. Mi-aș fi dorit să găsesc un soft pentru ecran, cu moduri distincte de afișaj etc, dar aparent au considerat că nu este cazul. 

Windows 11 pe ASUS VivoBook 13 Slate OLED;

Performanță

Nu este un dispozitiv conceput să impresioneze din acest punct de vedere. 

Teste de benchmark rulate pe ASUS VivoBook 13 Slate OLED;

Conectivitate 

Are Wi-Fi ax 2×2 și bluetooth 5.2. Nu au făcut rabat calitativ din acest punct de vedere. A atins valori de peste 7 – 800 Mbps la download și de maxim la upload – peste 600 Mbps pe conexiune gigabit și un router ieftin cu Wi-Fi 6. 

Pe lateral stânga veți descoperi 2 x USB Type-C 3.2 Gen2 ce pot fi folosite pentru transfer de date, conexiune a unui monitor, încărcare a bateriei cu 3 celule la 65W etc. Au pus și un slot pentru cardurile microSD, dar și un jack de 3.5 mm de tip combo. 

Sunt 4 difuzoare, câte două pe fiecare latură + reglarea volumului pe lateral dreapta. La bază se află portul magentic ce permite atașarea husei ce are și rol de tastatură. 

Tastatură și touchpad

Tastatura are și rol de husă de protecție ad-hoc și pot să spun că mi-a lăsat o impresie nesperat de bună. M-am acomodat instant și asta pentru că folosesc o tastatură compactă – Magic Keyboard. Culmea este că tastatura adusă de ASUS lângă VivoBook 13 Slate OLED este chiar mai confortabilă, tastele nu sunt așa înghesuite. Am apreciat rândul superior colorat gri cu o sumă de funcții și shortcut-uri, dar și tastele de direcție ce nu au fost puse la grămadă și individualizate, ușor de accesat. 

Touchpad-ul mi s-a părut suficient de mare, precis și cu un răspuns la apăsare cu care te obișnuiești rapid. 

Chiar poți scrie zeci de pagini pe VivoBook 13 Slate OLED fără simți că te obosește în vreun fel. Bineînțeles, dacă ești obișnuit cu tastaturi convenționale mecanice și cu cursă lungă, ți se va părea o jucărie. Mă rog, o jucărie cu care obișnuiești. 

Autonomie

Chipset ce nu livrează cine știe ce performanțe + display OLED și baterie de 50WHr = ansamblu ce nu are cum să nu iasă bine. Estimez un SOT de 6 – 7 ore în condiții normale de utilizare, fără a fi setată luminozitatea la nivel maxim. ASUS spune că poți scoate până la 9 ore. Spun că este bine pentru că discutăm despre o tabletă cu Windows, iar Windows consumă resurse din plin. Are până la urmă dimensiuni compacte, cântărește sub 800 gr. 

Preț

ASUS VivoBook 13 Slate OLED – 3799 lei pentru configurația cu 8 GB RAM și SSD de 256 GB. 

ASUS VivoBook 13 Slate OLED

Pro

  • dimensiuni compacte pentru o tabletă / notebook cu Windows;
  • display OLED de-a dreptul excelent în redarea culorilor, luminozitate etc;
  • sunet ce impresionează prin putere și claritate, cel mai puternic notebook testat până acum (4 difuzoare cu Dolby Atmos, jos pălăria pentru ce au realizat aici);
  • conectivitate bună (2 x USB Type-C, slot pentru microSD, Wi-Fi ax, bluetooth 5.2);
  • autonomie decentă pentru o tabletă cu Windows;
Contra

  • procesor mediocru;
  • fără fante de răcire = thermal throttling;
  • momente în care îți aduce lag în preluarea comenzilor;
Concluzii

ASUS VivoBook 13 OLED este un dispozitiv interesant, iar dacă nu era cumva trădat de procesor ar fi fost de-a dreptul excelent. Îi lipsește puterea de procesare ca să iasă în evidență. Sunt situații în care vei primi lag, întârzierea în preluarea comenzilor, când se încălzește puțin vei simți cum thermal throttling intră în funcțiune pentru că nu are niciun fel de fantă de răcire.

Pe de altă parte, dacă va fi folosită strict pentru entertainment și Office = experiență de utilizare bună. Totuși, suma pe care o investești nu-i deloc neglijabilă, iar la peste 3500 lei te aștepți la mai mult. Da, plătești dimensiunile compacte, display-ul OLED, cele 4 difuzoare cu Dolby Atmos, Wi-Fi ax etc, dar Intel Pentium Silver N6000 nu prea are ce să caute în propoziție.

Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.