ACEA solicită Uniunii Europene scoaterea din trafic a maşinilor Euro 1 – Euro 5 în detrimentul trecerii la norma de poluare Euro 7

gAuto

Continuă neînţelegerile dintre Uniunea Europeană şi ACEA (Asociația Constructorilor de Automobile din Europa) în ceea ce priveşte introducerea normei de poluare Euro 7. Asociaţia care reprezintă producătorii de automobile susţine că maşinile Euro 7 vor fi extrem de costisitoare pentru producători şi nu vor aduce reduceri semnificative în materie de poluare.

Conform ACEA, în 2025, an în care ar trebui să intre în vigoare noua normă, 43% din emisiile de NOx vor fi generate de maşinile Euro 1 – Euro 5, astfel că propune Uniunii Europene alternativa de eliminare a acestora de pe şosele şi nu implementarea Euro 7.

Dacă se elimină majoritatea vehiculelor Euro 1 – Euro 5 din trafic, emisiile de NOx vor fi reduse cu până la 40% în doar câţiva ani, în schimb păstrarea acestora şi trecerea la Euro 7 va reduce emisiile de NOx cu până la 6% în acelaşi interval de timp. Un alt avantaj al renunţării la Euro 7 ar fi acela că producătorii vor investi mult mai multe resurse financiare în dezvoltarea de tehnologii pentru maşinile electrice (resursele rezervate altfel pentru Euro 7).

În teorie propunerea celor de la ACEA sună foarte bine, însă asociaţia nu a venit şi cu soluţii de scoatere din trafic a maşinilor Euro 1 – Euro 5. Vorbim de zeci de milioane de vehicule existente ce ar trebui retrase într-un timp foarte scurt. Şi totuşi, la cât de imprevizibilă este Uniunea Europeană în zilele noastre, nu m-ar mira să existe propuneri în această direcţie, mai ales că presiunile producătorilor auto sunt uriaşe.

Sursa: profit.ro

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.